Ratjetoe

https://www.muziekschoolwaterland.nl/product/ratjetoebeginnersorkest/
wat is dat precies?
In het Ratatouille orkest zitten leerlingen van verschillend niveau, met verschillende instrumenten en in verschillende leeftijden. Dat is zo mooi aan een Ratatouille orkest. Sommige spelen al drie jaar en hebben elke week les. Anderen spelen net twee maanden en kunnen nog geen noot lezen. En samen klinkt het fantastisch!
Als je voor het eerst speelt in een orkest moet je veel nieuwe dingen leren. Ondanks het feit dat volwassen muzikanten de beginnende muzikanten zo veel mogelijk ondersteunen, zien we toch dat sommige leerlingen ‘verzuipen’ in de grote groep.
Het enthousiasme wordt minder, ze voelen zich onzeker, durven soms geen vragen meer te stellen, schamen zich voor een foutje. Kortom: het tegenovergestelde van wat wij graag zien van kinderen! Om deze kinderen extra hulp te bieden kunnen ze, voorafgaand aan de repeititie van Ratatouille, plaatsnemen in het OPSTAPorkest.
Wat gebeurt er in het OPSTAP orkest?
Kinderen krijgen in een kleinere groep persoonlijke begeleiding bij het instuderen van de partijen, het lezen van de partituur en het aanleren van de taal van de muziek. Er is veel ruimte voor vragen en moeilijke dingen worden nog eens goed uitgelegd.
Let op: Spelen in het OPSTAPorkest is soms echt een enkele weken durende opstap naar het Ratatouille orkest voor een beginnende muzikant. Ook kan het zo zijn dat je tijdelijk in beide orkesten speelt!
Voor wie is het opstaporkest?
Voor alle leerlingen die starten bij Ratatouille en nog geen enkele ervaring hebben met spelen in een orkest;
  • Voor leerlingen die al in Ratatouille spelen en die het leuk vinden om in het opstaporkest starters te helpen of zelf behoefte hebben om nog wat extra te leren.
  • Bovendien kan het voor leerlingen die nu bij Ratatouille de tweede of derde partij spelen  leuk zijn om in het OPSTAPorkest ervaring op te doen met het spelen van een eerste partij.
In en uit het OPSTAPorkest
Deelname aan het opstaporkest gaat altijd in overleg met de leerling, de dirigent en de ouders.
Bij aanvang wordt samen met de leerling een plan opgesteld met concrete doelen. Als doelen gehaald zijn, kan de leerling definitief in het grote orkest spelen.
Wanneer?
Het opstaporkest  repeteert voorafgaand aan de grote repetitie.
Elke vrijdagmiddag tussen 16.15 en 16.45 uur..
Pauze van een kwartier, de kinderen krijgen wat te drinken.
De ‘grote repetitie’ begint om 17.00 en duurt tot 18.00 uur.